TŠILLI

TŠILLI

Tšillid on soojust nõudvad taimed, nii et nad kasvavad hästi kasvuhoones või päikesepaistelises kasvukohas. Mõned sordid sobivad ka aknalaual potis kasvatamiseks.

TŠILLI

Tšillid on soojust nõudvad taimed, nii et nad kasvavad hästi kasvuhoones või päikesepaistelises kasvukohas. Mõned sordid sobivad ka aknalaual potis kasvatamiseks.

Tšillipipar on maailma kõige vitamiinirikkam puuvili. Nad on rikkad C- ja E-vitamiinide, samuti A-vitamiini ja B-vitamiini poolest. Kuni 20 protsenti tšilli kuivainest on kasulikud kiudained. Suure karotenoidisisalduse tõttu on tšillil ka antioksüdantne toime.

Lisaks on leitud, et tšillipiprades kangust tekitav kapsaitsiin on tervislik, stimuleerides muuhulgas pindmist vereringet ja kiirendades ainevahetust. Kaunade tuline põletus põhjustab inimeses endorfiinide tormi. See seletab, miks tšillipipar tekitab mõnele inimesele ka füüsilist sõltuvust.


Tšilli ettekasvatus

Tšilli seemikute ettekasvatamine algab jaanuaris-veebruaris. Pubescens´ tšillid nõuavad kõige pikemat seemikute kasvuperioodi.

Seemned külvatakse eelniisutatud Biolani Külvi- ja pikeerimismulda või Biolani Turbasambla tablettidesse. Pärast külvamist piserdage seemned veega. Turbasambla tablettides püsivad seemned niisked, kuid mulda külvamisel tasub seemned katta õhukese mullakihiga. Niiskus säilib hästi Biolani Minikasvuhoone katte all.

Tšilli tärkab soojaga, +25–28 kraadi juures. Näiteks põrandaküte vannitoas loob head tingimused idanemiseks.

Idanemine võtab aega umbes kaks nädalat. Kui seemikud on umbes 5–10 cm kõrgused ja neil on esimene lehtedekogum, on aeg istutada hajutatud seemikud pottidesse. Potifaasis valitakse kasvusubstraadiks Biolani Istutusmuld. Seemik võib Turbasambla tablettides kasvada mitu nädalat. Turbasambla tablettides idanenud taimede juured jäävad istutamise ajal kahjustamata.

Paar nädalat pärast istutamist on istikud juurdunud ja on aeg lisada potti säilitusväetist. Lihtsaim viis seda teha on Biolani Loodusväetisega. Tee poti serva sügav auk, lisa 2 spl väetist ja kata väetisepulber kasvusubstraadiga. Varuväetis annab piisavalt toitaineid kogu istiku kasvuperioodiks ning kastmiseks kulub vaid vett.

Varuväetise asemel võib tšilliistikute väetamiseks kasutada ka kastmisvette segatud väetist. Selleks sobib Biolani Tavalise Kanakaka graanulid.

 

Kuvagalleria2

Tšilli istutamine kasvualale

Istutusaega mõjutab tšilli tulevane kasvukoht. Kuna tšilli on külmatundlik, lükatakse õue istutamine edasi, kuni kasvusubstraat on soojenenud vähemalt +15 kraadini. Pärast istutamist ei tohiks õhutemperatuur kasvukohas langeda alla +10 kraadi.

Esimese asjana jõuame kasvuhoonesse istutamiseni, mida saab vajadusel külmadel öödel kütta. Sel juhul võib seemikud istutada tavaliselt mai alguses. Kütmata kasvuhoonetesse istutatakse tšilli seemikud alles mai lõpus-juuni alguses ja avamaale juunis.

Tšilli kasvatamine Biolani Kasvukotis on lihtne. Kasvukott sisaldab looduslikke toitaineid kogu suveks ning töömahukat lisaväetamist pole vaja läbi viia.

Tšillit saab kasvatada ka potis. Vali pott tšilli suuruse järgi. Suureks kasvav tšilli on kõige parem istutada 10-liitrisesse potti, väikese jaoks piisab mõneliitrisest potist. Väetamiseks sobib Biolani Loodusväetist või Tavalist Kanakakat, mida üks tšilli vajab suve jooksul umbes kuus detsiliitrit.

Säilitusväetisena võib väetist anda korraga: istikute vahele tehakse auk ja väetis kaetakse mullaga.

Kui tšilli istutada multšipeenrasse või otse mulda, parandatakse kasvusubstraadi struktuuri biosütt ja mükoriisat sisaldava Biolani Istutusmullaga. Istikuid on soovitav väetada samamoodi nagu potis kasvatades.

Näpunäiteid tšilli kasutamiseks

Kõige tugevama toimega tšillit käideldakse kummikinnastega, kuna "põletav" kapsaitsiin kleepub paljaste käte külge ja tuleb maha alles kulumisel. Pärast tšilliga tegelemist ärge puudutage silmade ega nina limaskestasid ega muid tundlikke nahapiirkondi.

Tšilli ideaalne säilitustemperatuur on +10–14 kraadi. Tšillit hoitakse paberkotis või lõdvalt kilesse pakituna, et vältida rääsumist. Sügisel roheliseks jäänud tšillit saab küpseda toatemperatuuril, kaitstuna aurustumise eest.

Tšilli on toiduvalmistamisel mitmekesine. Kasutades tšilli laia värvi-, maitse- ja vürtsikuse valikut, on võimalik luua erinevaid hõrgutisi. Lisaks päris tšillitoitudele saavad tšilli oskusliku kasutamisega uue hoo sisse ka paljud tuttavamad toidud. Tšillitoit ei pea alati vürtsikas olema – õiged tšillisordid annavad küll mõnusa kuumatunde, aga üle muude maitsete need ei domineeri.

Tšillipipart võib külmutada, kuivatada, suitsutada või äädikas konserveerida. Lihtne ja kaasaegne säilitusviis on näiteks külmutamine. Külmutatud tšillid säilitavad hästi oma vürtsikuse, aroomi ja maitse, isegi kui nende tekstuur muutub.


Tšilli liigid

Mõned kasvatatavad tšilli liigid on looduslikud ja mõned on inimese loodud. Aretatud liike on neli peamist rühma:

Capsicum annuum on kõige levinum liik. Kaubanduslik tšilli kuulub tavaliselt sellesse liigirühma. See tšillisort on kahjuritele kõige vastuvõtlikum ja seda on raske siseruumides talvitada. Sordid nt. Ethiopian Brown, Star Flame ja Thai Dragon.

Capsicum pubescens on kulinaarselt enim hinnatud tšilli. Selle viljad on lihavad ja suured. See tšillisort kipub kasvama laialivalguvalt, nii et see nõuab palju ruumi või regulaarset pügamist. Saagikoristus on parim siis, kui öine temperatuur on päevasest madalam. Selle tšilli liigi õied on lillad. Sordid nt. Rocoto Manzano, Manzano Yellow ja Orange Giant.

Capsicum baccatum on soovitatav tšilliliik ka algajatele, kuna ta kasvab teistest liikidest tagasihoidlikumates kasvutingimustes. Sordid nt. Aji Cristal, Champion ja Rain Forest.

Capsicum chinense on vürtsikuse poolest esikohal, kuigi leidub ka paar mahedamat sorti. Kasvu poolest on selle tšilli liigi esindajad kompaktsed ja kauni kujuga. Talvine kasvatus on võimalik lisavalgustusega. Sordid nt. Carolina Rieper, Naga Morich ja Tasmania Habanero.

Kuvagalleria3

Tšilli tulisus

Tšilli tulisust mõõdetakse Scoville'i skaalal. Puhta kapsaitsiini reiting on 16 miljonit Scoville'i ühikut, magus paprika aga 0 Scoville'i ühikut. Varem tuliseks sordiks peetud Habanero reiting on Scoville'i skaalal umbes pool miljonit. Praegu peetakse tuliseimaks tšilliks sorti Dragon's Breath, mille reiting on ligikaudu 2,5 miljonit Scoville'i ühikut.

Kuna Scoville'i ühikud on suured, teatatakse tšilli tulisusest tarbijatele tavaliselt skaalal 0–10. Habanero saab sellel skaalal hindeks 10. Tulised tšillid saavad plussmärgi pärast numbrit 10.

Kuvagalleria1